Yalova Doğal Güzellikleri
Anadolu’nun denize kıyısı olan diğer şehirlerine göre sakin bir hayatın merkezi haline gelen Yalova, konumu ve coğrafi yapısı ile tatile elverişli bir yerdir. Yer şekillerinin düz olması, denize sıfır konumda yer alması ve önemli şehirlere ulaşımın kolay olması nedeniyle turizm açısından başlangıç noktası olarak değerlendirilebilir.
Doğaseverlerin en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alan Yalova, doğal güzellikleri ile temiz ve sakin atmosfere sahip bir tatil olanağı sunar.
Yalova Doğal Güzellikleri
Armutlu
Armutlu Kaplıcaları
Yalova'nın ilçesi olan Armutlu'da yer alan kaplıcalar, merkeze 3 km uzaklıktadır. Denizden 80 metre yukarıda yer alır. Kaplıcalar şifa bulmak için 6. yüzyıldan günümüze kadar kullanılmıştır.Therma, Pythia ve Pythion adlarıyla da bilinen Armutlu Kaplıcaları, antik çağlardan günümüze kadar gelmeyi başaran doğal güzelliklerden birisidir. Mitolojiden alınan bilgilere göre Yeraltı Tanrısı Hades, kaplıcaların altında bulunan topraklarda yaşamıştır.
Şifalı suların içeriğinde sülfat, kalsiyum, bikarbonat, klorür, sodyum ve karbondioksitli bir birleşim vardır. 57-73 derece arasında değişen sıcaklığa sahiptir. Şifalı suyun romatizma hastalıklarına, dolaşım hastalıklarına, cilt hastalıklarına, siyatik ve her tülü nevraljiye, çeşitli felçlere, kadın hastalıklarına, ameliyat sonrası rahatsızlıklara ve metabolizma bozuklularına iyi geldiği bilinir.
Termal
Üvezpınar
Termal ilçesinin 11 km yukarısında yer alır. Yeşil bitki örtüsü ile dikkat çeker. Samanlı Dağları'nın eteğinde yer alan Üvezpınar, panoramik manzaraya sahiptir. Buradan 6 km ilerleyerek Sudüşen Şelalesi'ne gidilebilir.
Beşpınarlar Tepesi
Beşpınarlar Tepesi, Samanlı Dağları'nın en zirve noktasıdır. Doğal mesire yeridir. Bu tepeden Gemlik Körfezi, İznik Gölü ve Marmara Denizi seyredilebilir. Tepe noktasında doğal su kaynağı vardır.
Sudüşen Şelalesi
Yalova’nın Termal ilçesinde yer alan Sudüşen Şelalesi, ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunur. Doğa ile iç içe olmak isteyenlerin Yalova sınırları içerisinde ilk tercih ettiği yer olarak değerlendirilir.
Çevresindeki ağaçlık alanların gölgesi piknik yapmaya elverişli olduğu için, yerli ve yabancı turistler eğlence amaçlı olarak buraya gelir ve zaman geçirirler. Doğal bir güzellik olduğundan dolayı koruma altına alınmıştır. Bundan dolayı şelale çevresine yapılmış masaları kullanmak için küçük bir miktar para ödenmesi gerekir.
Karaca Arboretumu
Karaca Arboretumu, Yalova-Termal yolu üzerinde bulunan Samanlı Köyü'nde yer alır. Yalova'nın merkezine 5 km uzaklıktadır. Bahçe, 135.000 metrekarelik bir alanı kapsar. Burada bitki bahçeleri, iris bahçeleri, bonsai bitki koleksiyonları, 5 bin odunsu bitkive gül bahçeleri vardır. Bitki bilimcilerin Türkiye'de en çok ziyaret ettiği yerlerden birisidir.
Çınarcık

Kent Ormanı

Yalova merkeze 20 km uzaklıkta konumlandırılmıştır. Kent Ormanı'nın içerisinde şelaleler, 2 km yürüyüş parkuru, çok amaçlı salon, çocuk oyun alanları, spor alanları, tuvalet, çeşme, piknik yerleri ve seyir terasları vardır.

Ormanlık alan kızılağaç, kayın, meşe, çınar, ıhlamur, yabani kiraz, kestane ve dişbudak ağaçları ile çevrelenmiştir.

Ormanda gezinirken dikkatli olunmalıdır. Orman, ayı, yaban domuzu, tilki ve yılan gibi hayvanların yaşam alanıdır.

Erikli Yaylası
Erikli Yaylası, Yalova’nın Çınarcık ilçesine 6 kilometre uzaklıkta yer alır. Doğa severler tarafından tercih edilen bir başka doğal güzelliktir. Yaz aylarında havaların bunaltıcı sıcaklıklarından kurtulmak için tercih edilir. Deniz kıyısından ortalama 600 metre yüksekliktedir.
Yaylada bulunan kestane, karaağaç, ıhlamur, köknar ve elma ağaçlarının arasında yürüyüş parkuru bulunur. Yürüyüş parkurunun konuklarına sunduğu en önemliği özelliği ise ağaçların arasına gizlenmiş olan bir şelalenin olmasıdır.
Erikli Şelalesi
Erikli Yaylası'nın ilerisinde yer alır. Ayrıca Çifte Şelale adıyla da bilinir. Bu isim ile anılmasının sebebi, altta bir şelale ve onun üzerinde ise alttaki şelaleyi besleyen büyük bir şelalenin olmasıdır. Marmara Bölgesi'nde en çok ziyaret edilen şelaledir.
Genellikle yaz ve ilkbahar aylarında yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapar. Sıcak mevsimlerde tercih edilmesinin temel sebebi yağmurlu ve karlı günlerde ulaşımının çok zor olmasından kaynaklıdır.
Doğa yürüyüşleri için ideal yollara sahiptir. Hafta sonu günübirlik gelen misafirler için mangal yakabilecekleri tesisler vardır. Kamp yapmak isteyenler için ayrı bir çadır alanı bulunur.
Delmece Yaylası
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yer alan yayla, kestane, çam, meşe ve ıhlamur ağaçları ile çevrilidir. Delmece Yaylası'nın yakınlarında yer alan Dipsiz Göl, derin bir krater gölüdür. Yaylanın içerisinde şifalı su kaynağı bulunur.
Teşvikiye Belediyesi tarafında yaylaya yürüyüş ve bisiklet parkuru yaptırılmıştır. Bu sayede gezmek çok daha kolay bir hal almıştır. Büyük bir alana yayılan yaylanın üzerinde 60 adet ahşap ev ve 20 kargır bina vardır. Bölgenin çoğunluğu orman arazisi kapsamındadır.
Çaldere Şelalesi
Yalova'nın Çınarcık ilçesinin batısında bulunan Esenköy'de yer alır. Çaldere Şelalesi, 920 metre yüksekliğe sahip Taz Dağı'nın doruklarından akar, ve akan su Marmara Denizi'ne dökülür.
Yüksek debili şelale ismini bol şelaleli büyük fiziksel yapısından almıştır.

Dipsiz Göl

Çınarcık ilçesinde bulunan göl Yalova Kent Ormanı'nda yer alır. Krater Gölü olarak da bilinir. Gölün derinliği bilinmemektedir. Zengin orman florası ve doğası ile Yedi Göller'in güzelliklerini aratmaz.




whatsapp