Yalova Tarihi Güzellikler
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Marmara Denizi'nin doğu kıyısında konumlandırılmıştır.
Bölgedeki ilk yerleşim, MÖ 3000 yıllarında Tarih öncesi döneme kadar uzanmaktadır. İlk Hititler’in yerleşkesi olan şehir, Frigler, ardından da Yunanlılar tarafından fethedilmiştir. Sırası ile Antik, Klasik ve Helenistik dönemlere ev sahipliği yapmıştır. Daha sonralarında ise Yalova, MÖ 74 yılında Romalılar tarafından fethedilmiştir. Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra şehir Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelmiştir.
Bizans İmparatorluğu döneminde şehir, coğrafi konumu nedeniyle önemini korumaya devam etmiştir. İmparatorlar bunu sık sık Konstantinopolis'ten bir iniş noktası olarak kullanmışlardır. 9. yüzyılda Abbasi Halifeliği ile sınırdan haberleri iletmek ve gezginler için bir İmparatorluk hosteli inşa edilmiştir.
Selçuklu Türkleri tarafından Malazgirt'ten sonra kasabalarına ve çevre bölgelerine baskın yapılan bölge zamanla gücünü tekrardan elde etti. Kısa bir süre sonra huzura kavuşan şehir 1147’de Yunanistan’dan çok göç aldı. 1199 yılında Venedik tüccarlarının imtiyazlar tüzüğü, komşu Yalova Termali’de (Pythia Therma) içine alarak tamamen ayrı bir il olarak kabul edildi. Konstantinopolis'in Haçlılar tarafından işgal edilmesinden sonra Yalova, Nikaea İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi ve Nikaea'nın ana limanı olarak hizmet verdi. Yalova (Pylae) yaklaşık 1800 yılına kadar Bizanslıların hakimiyeti altında kaldı. Türklerin düzenlediği saldırılar yoğunlaşınca Yalova’da yaşayan halk şehri terk etmeye ve Prens Adaları'na sığınmaya zorlandı. Kısa bir süre sonra, Yalova, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edildi. Kocaeli Sancağı’nın bir parçasıydı ve "Yalakabad" ve "Yalıova" olarak da biliniyordu.
Yalova Tarihi Güzellikleri
Termal
Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü, Termal'in Gökçedere Mahallesi’nde yer alır. Mustafa Kemal Atatürk illeri gezerek eksikliklerin neler olduğunu görüp tamamlamayı severmiş. Yalova iline karşı da ayrı bir ilgisi varmış. Amaçlarından birisi Yalova’nın termallerine turizm odaklı önem kazandırarak,daha popüler bir yer haline getirmekmiş.
Atatürk’ün Yalova iline olan sevgisinden dolayı halkı köşk yaptırmaya karar vererek, 1929 yılında Atatürk Köşkü’nü inşa etmiştir. Atatürk çalışmalarının bir kısmına bu köşkte devam etmiştir. Bu yapı 1984 yılına kadar köşk olarak kalmaya devam etmiş, sonrasında ise müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Köşkün içerisinde 4 kabul salonu ve 11 oda vardır.
Müzede Atatürk’ün köşkte kaldığı zamanlarda kullandığı eşyalar sergilenir. Bu eşyalardan bazıları Kurşunlu Banyo ve Kadınlar Tablosu, İran ve Hereke halıları, Fransa porselenleri, karyolalar, ceylan derisi ile kaplanmış Fransız sandalyeleri, radyo ve piyanodur.
Atatürk Köşkü girişi ücretsizdir.
Yalova Merkez
Yürüyen Köşk
Yalova ilinin İsmet Paşa Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. Yürüyen Köşk’ün tarihi Atatürk dönemine dayanır. Atatürk Yalova’yı ziyaret ettiği zaman bu bölgeye gelerek dinlenmek için Çınar ağacının altına oturmuş. Bir süre sonra yanındaki arkadaşlarından buraya köşk yapmalarını rica etmiş, Atatürk’ün isteği hemen yerine getirilerek kısa bir zaman içerisinde ahşap köşk inşa edilmiştir. Köşk yapıldıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk Yalova’yı her ziyaretinde bu köşkte kalmıştır.
Bir sonbahar gününde Çınar ağacının dallarının köşke zarar verdiği fark edilir. Bunun üzerine ağacın kesilmesi gerektiği düşünülür fakat Atatürk doğa aşığı bir insan olarak ağacın kesilmesine izin vermez. Atatürk’ün isteği üzerine köşk ağaca değmeyecek şekilde 5 metre uzağa kaydırıldı. Yürüyen Köşk olarak adlandırılmasına sebep olan hikaye budur. Günümüzde ziyarete açıktır.
Giriş ücreti 4 TL’dir.
Yalova Kent Müzesi
Yalova Merkez'in Süleyman Bey Mahallesi’nde yer alan Yalova Kent Müzesi ilin tarihini gözler önüne sermektedir. İki katlı müze 2013 yılında hizmete sunulmuştur. Üst katı sergiler ve resmi toplantılar için kullanılır.
Müzede Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminden kalan eserler, maketler, resimler, ve belgeler sergilenir.
Yalova Kent Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Yalova Açık Hava Müzesi
Yalova Merkez'in Kazım Karabekir Mahallesi’nde bulunan Yalova Açık Hava Müzesi 2003 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin içerisinde Roma, Bizans, ve Osmanlı Dönemleri’ne ait eserler yer alır. Onur taşları, sütunlar, sütun başlıkları, mezar stelleri, ve lahitler bunlardan birkaçıdır.
Yalova Açık Hava Müzesi girişi ücretsizdir.
Rüstem Paşa Cami
Yalova Merkez'de yer alan cami, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. 17. yüzyılda Osmanlı Paşası Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Cami, kare planlı ve kubbeli dizayn edilmiştir. Marmara depreminde yıkılan bölümleri restorasyon yapılarak cami tekrardan ibadete açılmıştır.
Rüstem Paşa Cami girişi ücretsizdir.
Çiftlikköy
Kara Kilise
Yalova ilinin Çiftlikköy ilçesinde yer alan Kara Kilise, Helenopolis Dönemi kalıntılarına ev sahipliği yapar. Roma İmparatorluğu zamanında hamam olarak kullanılan yer, sonradan kiliseye dönüştürülmüştür.
Kilise çok tahrip olduğundan dolayı duvarları üzerinde yer alan figürler net bir şekilde görünmemektedir. Kilisede yapılan kazı çalışmalarında bulunan kalıntılar İstanbul’a götürülmüştür. Diğer kiliselerden farklı olarak kuzey-güzey yönündedir.
Haçın doğu ve batı yönlerinin güneyinde köşe odacıklar yer alır. Doğudaki odacık üç kapıya sahiptir. Batıdaki odacığın ise haçın batı kollarına açılan kapıları bulunuyor. Araştırmacılar doğudaki odacığın cin çıkarma ve kutsal yağ sürme seremonileri için kullanıldığını düşünüyor. Batıda yer alan odacığın ise kutsal eşyaların saklandığı yer olduğunu ileri sürüyorlar.
Taşköprü
Çiftlikköy mevkiinin Taşköprü Beldesi'nde yer alır. Beldenin kuzey kesiminde akan bir derenin üstüne yapılmıştır. Yarım daire şeklinde yapılan köprü, ayaklar üzerine oturtulmuştur. Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Köprünün 400 yıl önce yapıldığına dair rivayetler vardır.
Elmalık Kalesi
Çiftlikköy'de yer alan Elmalık Kalesi'nin kim tarafında ve ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir. Kale, Marmara Denizi'nden bakıldığında çok net görünür. Yalova halkı, kalenin Kara Kilise'ye bakacak şekilde konumlandırıldığını düşünüyor. Kale bütün yolları rahatlıkla görebilecek bir yere inşa edilmiştir. Kalenin kuzeyi sarp olduğu için kaleye giriş güney tarafından yapılır.
Altınova
Hersekzade Ahmet Paşa Cami
Yalova'nın Altınova ilçesinde yer alır. 1458 yılında Yalova'ya Bosna-Hersek'ten gelen sadrazamlardan en önemlisi olan Hersekzade Ahmet Paşa adına yaptırılmıştır. Belde, 17. yüzyılda sadrazamın ismi ile bilinirmiş. Depremden sonra kubbeleri de dahil olmak üzere bazı bölümleri yıkılmıştır.
Cami kesme taş örmeciliği ile inşa edilmiştir. Yapılan restorasyon çalışmalarından sonra yenilenmiştir.
Hersekzade Ahmet Paşa Cami girişi ücretsizdir.
Armutlu
Hacı Ali Cami
Yalova'nın Armutlu ilçesinde yer alan cami, Çarşı Cami olarak da adlandırılır. Yapım tarihine dair kesin bilgi bulunmamaktadır. Fakat Orhan Gazi tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Ahşaptan yapılan cami günümüzde ibadete açıktır.
Hacı Ali Cami girişi ücretsizdir.

whatsapp