Yalova Türkiye'nin en küçük illerinden birisidir. Kuzeyinde Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli ve güneyinde Bursa yer alır. Samanlı Dağları'nın kuzey etekleri boyunca yayılmıştır.
Küçük olmasına rağmen geçmişi MÖ 3000 öncesine kadar uzandığı için tarihi güzelliklere sahiptir. Hititler Dönemi'nde kurulan şehir, Hititlerin, Friglerin, Romalıların ve Osmanlıların izlerini taşır.
Doğal güzellikleri ise eski çağlarda keşfedilip, günümüze kadar en iyi şekilde korunarak gelmiştir. 839 kilometrekare alana sahip olması, Türkiye'nin en küçük şehri olduğunun göstergesidir. Küçük olsa da tarihi ve doğal güzellikleri sayesinde her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odaklarından bir tanesi olmayı başarmıştır.
Yalova Gezilecek Yerler
Termal
Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk, Millet Çiftliği'nde 1929 yılında inşa edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine yaptırılmıştır. Bir gün Atatürk, yorulup Çınar ağacının altına oturmuştur. Dinlendikten sonra arkadaşlarından rica ederek, Çınar ağacının yanına köşk yaptırılmasını istemiştir. Köşk kısa sürede yaptırıldıktan sonra Atatürk'ün Yalova'yı ziyareti sırasında konakladığı yer haline gelmiştir. Bir bahar ayı geldiğinde, Çınar ağacı dallanıp budaklandıktan sonra, ağacın dalının köşkün camına ve ahşap duvarlarına zarar verdiği gözlemlenmiştir. Bunun üzerine arkadaşları, Atatürk'ün doğa sevgisini bildikleri için ne yapacaklarını bilemeyip Atatürk'e sormaya karar vermişlerdir. Atatürk, ağacın dalının kesilmesini kabul etmeyip, köşkü kaydırmalarını istemiştir. Bunun üzerine İstanbul Belediyesi'nin yardımı ile köşk kaydırılmıştır.
Günümüzde müze olarak kullanılan köşk, dikdörtgen planlı, iki katlı, ahşaptan yapılmıştır. Müzede Atatürk'ün köşkte kaldığı süre boyunca kullandığı eşyalar sergilenmektedir.
Yürüyen Köşk giriş ücreti 4 TL'dir.
Sudüşen Şelalesi
Termal ilçe sınırları içerisinde yer alan Sudüşen Şelalesi, ziyaretçilerine doğayla iç içe bir atmosfer sunar. Piknik alanı olarak da kullanılan Sudüşen Şelale bölgesinde, gerekli olan bütün malzemeler mevcuttur. Şelale koruma altına alınmıştır. Bu sayede sürekli temiz kalan ve doğal güzelliğinin hiç yıpranmadığı bir yer haline gelmiştir.
Giriş ücretsizdir.
Erikli Şelalesi
Çifte Şelale adıyla da bilinen Erikli Şelalesi, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yer alır. İsmi, iki şelalenin farklı noktalardan akmasından gelir. Üstten, alttaki şelaleyi besleyen büyük şelale akar.
Şelalenin yanında kamp için gelenlere özel tesis bulunur. Belirli bir ücret karşılığında kamp alanı kiralanabilir.
Giriş ücretsizdir.
Delmece Yaylası
Delmece Yaylası, Çınarcık ilçesinde yer alır. Turistik açıdan önemli bir yere sahiptir. Yaylaya yakın yerler arasında Yalova Kent Ormanı, Dipsiz Göl, Erikli Şelalesi vardır. Şifalı su kaynağı yaylanın tam ortasında konumlandırılmıştır, ve içme suyu olarak kullanılır. İstanbul'a yakın bir mevkii de olmasından dolayı günübirlik geziler için en çok tercih edilen yerlerden birisi haline gelmiştir.
Giriş ücretsizdir.Saralkent Halk Plajı
Altınova ilçesinde bulunan Saralkent Halk Plajı, ilçe merkezine 3 km, Yalova merkeze ise 24 km uzaklıkta yer alır. Yalova'nın tek mavi bayraklı plajıdır. Sahili kum olup denizi sığdır. Çocuklu aileler için uygun denize ve plaj özelliklerine sahiptir.
Küçük bir restorana sahiptir. Fiyatları ise oldukça uygundur.
Saralkent Halk Plajı girişi ücretsizdir.
Armutlu Kaplıcaları
Armutlu'da yer alan kaplıcalar, ilçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunur. Denizden 80 metre yükseklikte konumlandırılan yer antik çağlardan beri aktif olarak kullanılır. Şifalı suyun sıcaklığı 57-73 derece arasında değişiklik gösterir. Şifa arayanlar için romatizma hastalıklarına, dolaşım hastalıklarına, kadın hastalıklarına, felçlere, ameliyattan sonra yaşanan rahatsızlıklara iyi geldiği iddia edilir.
Yeraltı Tanrısı Hades'in kaplıcanın altında bulunan topraklarda yaşadığı iddia edilmektedir.
Belirli tesisler aracılığıyla kaplıcalara giriş sağlanabilir.
Termal Atatürk Köşkü
Köşk 1929 yılında 38 gün içerisinde inşa edilmiştir. Ahşap olarak tasarlanan köşk, iki katlıdır. Atatürk'ün orada kaldığı zaman sürecinde kullandığı eşyalar köşkte sergilenmektedir. Müze olarak hizmet vermektedir. Zamanında Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması, çok partili sisteme geçiş gibi kararlar bu köşkte alınmıştır. Köşkte bazı önemli belgeler, Nurettin Niyazi'nin çizdiği Kurşunlu Banyo ve Kadınlar Tablosu, farklı vazolar, Fransa, Çin, Japon, hatta Mısır yapımı yıldız porselenler, Fransız ceylan derisi ile kaplanan sandalyeler, Alman marka radyo ve Atatürk'ün diğer kullandığı eşyalar sergilenmektedir.
Atatürk Köşkü girişi ücretsizdir.